Je begint met een plank

Creatief bezig zijn hangt vast aan het hebben van inspiratie? Daar ben ik het maar deels mee eens. Natuurlijk, zonder inspiratie geen creatie, maar weet je wat nog veel belangrijker is in het proces? Tijd!

Inspiratie versus blokkades
Wat je ook creëert, als je wacht tot je geïnspireerd raakt, dan is creatief bezig zijn nogal saai. Het gebeurt ook dat je, als je het druk hebt met iets anders, ineens geïnspireerd bent. Allemaal waar. Maar voor mij persoonlijk geldt vooral dat ik voor elk creatief proces gewoonweg tijd moet hebben om geïnspireerd te raken. Menigmaal heb ik ontdekt wat voor mij de beste methode is: gewoon aan de slag gaan. Als de eerste zin op papier staat, volgt de rest vanzelf. Denk ik te lang na over wat ik wil schrijven, ben ik direct geblokkeerd.

Met het juiste gereedschap…
Het echte nadenken begint pas als de tekst af lijkt. Geenszins is het dan klaar: dan begint het pas! Eindeloos kan ik schaven, meten, beitelen, hakken, lijmen, polijsten … Mijn creatieve proces is dus eigenlijk niet veel anders dan bij het maken van een meubelstuk.

Je begint met een plank. Zonder gereedschap wordt het nooit meer dan een plank…

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: