Zij-die-de-regel-overtrad

Laatst ging tijdens een theatervoorstelling waar ik was op een van de voorste rijen een telefoon af. Luid en duidelijk. Cabaretier uit zijn rol, compleet in de war, zaal stil. Zijn, maar ook mijn, reinste nachtmerrie. Je zag mensen naar hun tas of broekzak grijpen om te kijken of die van hen wél op stil stond. De eigenaresse van de telefoon, zij-die-de-regel-overtrad, had mazzel. De cabaretier trok haar niet rancuneus het toneel op. Hij vroeg slechts: ‘Staat hij nu wél uit?’ Tot mijn verbazing gaf ze bevestigend antwoord. Ik zou mezelf in stilzwijgen gehuld hebben, uit pure schaamte.

Smartterreur

Zo heb ik ook weleens gehoord dat een cabaretier een niet uitgezette, tijdens de voorstelling rinkelende telefoon als een razende ophaalde en beantwoordde. Heb je toch wat uit te leggen, als je moeder belt. En je kent vast het verhaal van de caberatier die het gewoon voor gezien hield, toen er niet alleen een telefoon afging in de zaal, maar deze ook nog beantwoord werd.

Alleen al uit respect voor wat er op toneel gebeurt, zet je het geluid van je telefoon uit, toch? Maar wat vind je van mensen die gewoon berichtjes zitten te beantwoorden of nog erger, zitten te Facebooken tijdens een voorstelling? Of voor jouw snufferd gaan filmen, waardoor je bijna verplicht bent de rest van de voorstelling via zíjn schermpje te kijken?

Maatregelen!

In het Jermyn Street Theatre in Londen staat het personeel met een laserlampje klaar om op je scherm te schijnen zodra je de telefoonregels breekt. Het lampje blijft net zo lang op je telefoon gericht, tot je hem beschaamd weer in je broekzak stopt omdat iedereen geïrriteerd naar je zit te kijken. Mag ik dat een avondje doen? Lijkt me heerlijk.#welke regel breken

Als een voorstelling je dan niet interesseert, val dan in slaap! Heb ik weleens voor elkaar gekregen bij Bert Visscher… Hoe ik door zijn drukke getetter heen kón slapen, snap ik nog steeds niet.

Maar terug naar de mobiel. Die hoort tijdens een voorstelling in je tas. Met het geluid uit.

Veel regels zijn er om te breken, maar deze niet. Punt.

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: