Als het nieuws dichtbij komt

Hoe krijg je het voor elkaar dat landelijke media jouw berichten oppikken? Dit is geen blog die daar antwoord op geeft, ik wil geen valse hoop geven, ik vraag het me gewoon af. Is het soms ‘het is niet wie je bent, maar wie je kent’? Wat ik wel weet, is dat een van de weinige keren dat ik een privékwestie op Twitter zette, die tweet ineens wél door ze opgepikt werd.

Angstaanjagend of overdreven?

image
De betreffende tweet dateert van 23 april 2013. In Leiden zijn de scholen weer open. De dag ervoor werd ’s morgens bekendgemaakt dat er een melding gedaan was over een mogelijk geplande schietpartij op een school in de stad. Op welke school was niet duidelijk, dus gingen ze voor de zekerheid allemaal dicht. En zo had ik die dag ineens twee van mijn kinderen thuis. Angstaanjagend of overdreven? Dat was niet duidelijk. Dus de 23e gingen de scholen weer open. Bij elke schoolingang stond politie en daar moest je dan je kind aan toevertrouwen. Doodeng. En voor mij reden om voor het eerst zoiets ‘privé’ op Twitter te zetten.

De truc

De tweet trok flink wat aandacht. Bij het NOS Nieuws kwam hij in beeld. Ik werd gebeld door ‘Debat Op 2’ en Trouw. Of ik mee wilde werken aan hun items over de dreiging. Ik zei nee. Ik ging niet voor zoiets in een tv-studio zitten, van debatten word ik hartstikke zenuwachtig. Dat geblaat door elkaar heen, niks voor mij. Het was de laatste keer dat ik me ertoe liet verleiden over grote privéangsten te tweeten, besloot ik.

Actueel

Onlangs gebeurde het bijna weer. Maar dit keer niet over een privékwestie. In Manchester was een aanslag. Het was nog vroeg toen ’s morgens de eerste reactie op WhatsApp binnenkwam. Als het nieuws dichtbij komtIk had nog niet eens goed naar het nieuws geluisterd en vroeg me hardop af wat er eigenlijk in Manchester gebeurd was. Een aanslag, tijdens een concert van Ariana Grande. Veel jonge slachtoffers. Hoe bizar, ik trilde op mijn benen. Het appje was de spijker op zijn kop. Niet veel later belde een redacteur van EditieNL, of ik op camera wilde reageren omdat er nogal overeenkomsten waren tussen mijn boek en deze gebeurtenissen. Dit keer zei ik ja. Ik ben niet op tv geweest hoor, een uur later was het van de baan. De redactie had voor een andere insteek gekozen. Maar nu wist ik het zeker.

Als je wint, heb je vrienden, zeggen ze.
Als het nieuws dichtbij komt, heb je aandacht…

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: