Eerlijk = niet aardig

Liegen uit goede bedoeling. Waarmee je erger wil voorkomen. Waarmee je je eigen belang wil bevorderen en uit zorg voor je welzijn. Een voorbeeldje: ‘Die jas staat je geweldig!’ Achter de rug van degene waar je dat tegen zegt, steek je nog net niet je vinger in je keel om het tegendeel aan te geven. Eerlijk zijn is nu eenmaal niet altijd aardig…

20170305_211012.pngHet liegt er niet om…

Maar als je liegt uit zorg voor je welzijn, mag het dan ineens wel? Liegen is immers gewoon niet de waarheid zeggen. Liegen is iets waar veel mensen een bloedhekel aan hebben. Liegen is bedriegen, het bruin bakken, onjuiste mededelingen doen en de waarheid verdraaien. Maar als het om bestwil is, vinden we het ineens minder erg. Vreemd.

(On)verstandig

Volgens onderzoek liegen wij twee keer per dag. Dit kunnen stomme smoesjes zijn, maar ook harde strafbare feiten. Soms is liegen heel verstandig, meestal heel onverstandig. Je kunt je redenen hebben om iets voor iemand te verzwijgen, wat niet wil zeggen dat het niet uitkomt. Want, al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem vaak wel.

Je neus!

Liegen kan ook een vorm van overdrijven zijn. Iets mooier maken dan het daadwerkelijk is. Leugens kunnen valse beloften zijn waarmee je in een goed daglicht komt. Je kunt ook liegen terwijl je zelf denkt de waarheid te verkondigen. Per ongeluk liegen, noemen we dat, een vergissing. Sommige mensen worden knalrood, als ze betrapt worden, anderen kunnen het glashard. Het is doortrapt. Gemeen.

Of ik vandaag al gelogen heb? Grote kans dat ik met stalen gezicht zeg dat ik dát nog niet gedaan heb.

Tja, we kunnen nu eenmaal niet allemaal een Pinokkio zijn.

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: