Vandaag = morgen geschiedenis

Hoewel de kop anders suggereert, de geschiedenis is meestal iets van lang geleden. Maar wat als je plotseling, voor je gevoel, midden in de geschiedenis staat? Zegt dat dan iets over jezelf of over je leeftijd? 

Ver van mijn bed

Al veel boeken heb ik gelezen waarin de Tweede Wereldoorlog een grote rol speelt. Ik ben geboren in 1970 dus de periode van de oorlog was voor mijn gevoel ver van mijn bed. Alles wat je over de oorlog leest gaat over vroeger, de tijd waarin ik ruimschoots nog niet in de planning lag. Maar de geschiedenis komt steeds dichterbij. Zo bezocht ik onlangs het Tränenpalast in Berlijn, een tentoonstelling over ‘grenservaringen’. Het is gevestigd in het oude treinstation waar men in de tijd van de Berlijnse Muur met veel tranen afscheid nam van bezoekende familieleden van de ‘andere kant’. Je zag ze na dit afscheid immers weer een tijdje niet…

Alles voor de onmogelijke liefde

Ik kan het me nog goed herinneren, 1989, het nieuws over de val van de Berlijnse muur. Bij het Tränenpalast keek ik naar een filmpje over iemand die in 1987 haar huidige man had leren kennen, hij woonde in West-Berlijn, zij in Oost. Niet een allyouneedislove-liefde die voor de kerstspecial met touringcar even gehaald werd, nee, zij zagen elkaar nauwelijks. Ondanks dat ze in dezelfde stad woonden een bijna onmogelijke liefde. Hij was al druk met papieren regelen om bij haar te kunnen zijn. Dan maar in Oost wonen, alles voor de liefde. Tot die muur viel en ze eindelijk zomaar konden afreizen naar elkaar. Een jaar later beloofden ze elkaar zelfs eeuwig trouw. Bijna een sprookje.

Hoofdrol

Hoewel? Een confronterend sprookje! 1987. Toen leerde ik ook mijn lief kennen. Wij konden zo vaak we wilden naar elkaar toe. Geen muur stond ons in de weg. Vreemd, naar een museum gaan waar mensen van je eigen leeftijd de hoofdrol spelen in de geschiedenis. De tijd vliegt.

Vandaag is morgen inderdaad geschiedenis.

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: