Omgevallen duurzaamheid

Beeldhouwen met afval, kunstenaar David Mach kan het. In Kingston upon Thames, Londen, vind je ‘Out of Order’, zijn kunstwerk van twaalf omgevallen telefooncellen, uiteraard met een knipoog naar hét kenmerk van de Londense binnenstad: de rode gietijzeren K6.

Vergane glorie …

In 2000 werd het kunstwerk met verwijderen bedreigd. Mislukt: anno 2017 is het ‘Alife and kicking’. Maar eerlijk is eerlijk, het moest eerst aanzienlijk opgeknapt worden. Het was een afvalbak geworden, voorzien van graffiti en veelvuldig gebruikt als mountainbikecircuit. Waarom wilden mensen dit begin deze eeuw zomaar laten verdwijnen? Misschien werd het kunstwerk te minimalistisch bevonden? Domino Day deed het in die tijd al met bijna 3 miljoen stenen. Die twaalf telefooncellen waren vast ’n eitje. En het feit dat het van afval gemaakt werd en het kunstwerk dus heel duurzaam is? Het woord ‘duurzaam’ moesten veel mensen in 2000 nog opzoeken in het woordenboek…

… hersteld

Vooral winkeliers wilden het sculptuur weghebben omdat het slecht was voor de handel. Persoonlijk denk ik dat ze daar nu op terugkomen. Duurzaamheid is hot en toeristen maken er in elk geval massaal foto’s van.

Niet alles hoeft meteen de prullenbak in…

 


Margot
Foto: Margot Hoogenboom

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: