Laatbloeiende slak en oppervlakkige haas

Als een slak op een teerton, het is maar een gezegde, maar het geeft wel weer wat we allemaal denken: die slak, het is maar een langzame rakker. Andere dieren zijn sneller, maar uit ‘een slak op de goede weg, wint het van een haas op de verkeerde weg’ maken we op dat langzaam helemaal zo slecht nog niet is. Beter langzaam en goed dan snel en fout.

Zout

In de medische wereld zien we dat ook: een negatieve uitslag is misschien wel positief.  ‘Mevrouw, we hebben uw bloed bekeken en de uitslagen zijn negatief’ klinkt toch heel anders dan ‘Mevrouw, uw bloed ziet er prima uit.’ En dat terwijl de arts misschien wel precies hetzelfde bedoelt. Andersom is nog erger. Je fleurt op bij een positief-uitslag terwijl dat eigenlijk betekent dat je iets onder de leden hebt. Als je moet blazen bij een alcoholcontrole en de uitslag is positief dat betekent dat: afvoeren die delinquent! Tijd voor duidelijke taal. Conclusie?

Liever een laatbloeier dan oppervlakkig. Of leg ik nu op elke slak zout?


Margot
Foto: Margot Hoogenboom

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: