Puur

Tegelijk met mijn boek Slapen doen we morgen weer verscheen Verkapt, het debuut van Janneke Bazelmans. In deze ecothriller (een aanrader!) neemt Janneke je mee naar de binnenlanden van het hedendaagse Indonesisch Borneo waar de mystieke sfeer en de rauwe randen van de werkelijkheid naadloos in elkaar overgaan.

Ver van mijn bed

Tijdens onze gezamenlijke boekpresentatie vertelde Janneke over de palmolieplantages op Borneo en het gevaar van palmolie voor de wereld. Het was een indrukwekkend verhaal, maar wat mij betreft ook een beetje een ver-van-mijn-bedshow. Dacht ik. Want toen vertelde Janneke dat in de helft van onze Nederlandse supermarktproducten palmolie te vinden is en dat je zelf wat kunt doen aan het minder populair maken van het goedje.

Uitdaging

Onlangs was ik op het Bergs Cultuurfestival, georganiseerd door onze collega Sonn Franken. Daar ontmoette ik Janneke weer. Het gesprek kwam wederom op palmolie en ze nodigde me uit voor een gastblog voor een ‘palmoliechallenge’. Die uitnodiging pakte ik met beide handen aan! Hoe kunnen wij palmolie uit ons boodschappenkarretje bannen? Dat is een van de vragen die tijdens de uitdaging gesteld wordt. Deze maand organiseert Janneke met een groep vrijwilligers een grootse gezamenlijke uitdaging. Elke dag krijg je een tip. De maand is inmiddels halverwege, maar je kunt nog instappen. Bovendien zijn alle tips nog terug te lezen.

100%

Ik realiseer me dat duurzaam boodschappen doen heel ingewikkeld is. De een wil geen palmolie, de ander geen suiker, een derde vermijdt soja of koemelk. Je kunt het bijna niet 100% goed doen. Maar als we allemaal een klein beetje meer nadenken, is er weer een splinter van de wereld gered. Hoe zat het ook alweer? Een beter milieu begint bij …

Puur
Aanleg van een palmolieplantage in West-Kalimantan | © Jean Kern

Lees mijn gastblog Puur, geschreven voor de Palmoliechallenge. Hierin vertel ik over suikerverslaving, verdekt opgestelde ingrediënten én over mijn eigen kleine uitdaging. Op naar een pure wereld …

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: