Een mens is geen stoel

Geweldig José, dat je ‘het jonkie’ in de zaal was bij De Dijk. Ik had dat juist andersom toen ik vorig jaar bij een concert van Jeremy Loops was. Ik weet nog dat ik op Facebook postte dat wij (met zijn vieren) de gemiddelde leeftijd in Paradiso opkrikten naar 23, haha. ‘Zo mam, heb jij je dochter weggebracht maar ben je zelf vergeten naar buiten te gaan?’

JeremyKen je Jeremy? Wat een lekkere muziek is dat zeg. Jij vindt jezelf al Radio2-doelgroep, ik niet hoor. Natuurlijk weet ik dat ik die leeftijd al lang heb. Ik heb het net even opgezocht, vanaf je vijfendertigste heb je dat al. Maar ik vind nieuwe muziek zo ontzettend leuk en luister daarom nog steeds naar 3FM. Ik heb dat gelijk ook opgezocht, ik ben daar al jaren niet meer welkom. Officieel dan. Een grote vent die mij daar weg krijgt…

Over de datum

Jij vraagt mij in je blog ‘Geef eens netjes antwoord’ met welke muziek ik ben opgegroeid. Tja, we zijn van hetzelfde bouwjaar, dus José, misschien met dezelfde muziek als jij? Achtereenvolgens was ik fan van Doe Maar, Paul Young, Eurythmics, Yazoo, Depeche Mode, The Cure, noem maar op. Elk jaar was er wel wat nieuws om van te houden. Naar Doe Maar ben ik twee jaar geleden nog geweest en Paul Young zag ik dit jaar bij Night at the Park. Heel leuk en lekker meeblèren, maar wel een beetje over de datum. Noemde jij dat niet grijze duiven?

Een mens is geen stoel

’s Avonds luister ik op 3FM graag naar Rozemarijn, ken je die? Zij heeft een rubriek ‘Je-weet-nooit-wat-je-krijgt-request’. Aan de hand van de muziek waar je van houdt, zoekt Rozemarijn iets nieuws op, dat je waarschijnlijk nog niet eerder gehoord hebt, maar volgens haar helemaal bij je past. Heerlijk! Misschien moet ik mezelf maar eens opgeven, kijken wat ze deze grijze duif nog te bieden heeft. Hoewel, grijze duif? Ik laat dat zo eens in de zes weken vakkundig wegwerken hoor, die kleur past nog niet zo bij mij, al zeg ik het zelf.

Hokjesdenken

Maar om even terug te komen op doelgroepen. Dat is toch ook maar een marketinginstrument? Waarom is jouw boek geschikt voor vrouwen van een bepaalde leeftijd en mijn boek voor tieners? Ik weet nog dat mijn eerste publicatie een verhaal was in een bundel van Vrouwenthrillers.nl. In mijn omgeving ging geen man het zonder morren lezen, want het was vast alleen geschikt voor vrouwen.

Marketinginstrument of niet, we zijn met van alles druk met hokjesdenken. Ik las laatst een stuk van een psycholoog die het handig noemt, omdat het ons een hoop denkwerk bespaart. Hij nam een stoel als voorbeeld. Dat is een ding, waar we niet meer over na hoeven denken. Hij heeft een zitting, vier poten en kan jou dragen. We herkennen het direct en weten waar het ding voor dient. Dat werkt met mensen in hokjes plaatsen volgens hem exact hetzelfde. En toch kunnen we ons flink vergissen, met hokjesdenken. Zo is een stil iemand niet direct arrogant of is niet elke clown grappig. Een mens is toch geen stoel? Beste José, zonder nu direct heel diep te gaan in deze luchtige blogconversatie, maar heb jij je weleens flink in een mens vergist?


Bakker van WindenBakker van Winden is een ‘ouderwetse’ briefwisseling tussen José van Winden en Alice Bakker. De ‘penvriendinnen’ laten met liefde iedereen meegenieten van hun wel en wee. Bakker van Winden snijdt ze dik en bakt ze bruin!

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

Eén opmerking over 'Een mens is geen stoel'

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: