Blinkend en klinkend

Geld en geluk: ze beginnen beiden met ‘ge’, maar meer overeenkomsten zijn er ook niet. Toch denken veel mensen dat die er wel is, tussen een berg blinkende en klinkende munten en de welgesteldheid van de mens.

Verkwist

Waarom gooit ‘men’ massaal een muntje in een vijver, of drukt het, zoals in Engeland de gewoonte lijkt, zelfs met een steen in de schors van een boom? Omdat het geluk brengt? In het eerste geval: geld ‘over de balk’ in het water smijten is nog nooit positief geweest. Tenzij je dan weer geld als water hebt … In het tweede geval is het misschien ‘de wens is de vader van de gedachte’: had ik maar een geldboom in de tuin. Terwijl deze munten er nog niet met geweld uitgehaald kunnen worden, dus zoveel heb je er niet meer aan. Waarom zou deze verkwisting dan geluk kunnen brengen?

Voor geen …

Al krijg ik geld mee! zeggen we als we ergens geen zin in hebben. En dat terwijl er misschien wel goed geld te verdienen valt. Voor geen goud gooi ik iets ‘waardevols’ in het water. Of druk ik het in een boom…

Geld en gezwam. Beginnen ook beiden met ‘ge’.


Margot
Foto: Margot Hoogenboom

 

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: