Lapzwanzengedrag

Kerstmis. De dag dat je meestal niks moet, tenminste, voor mij geldt: niet qua werk. Maar op het moment dat ik dit blog schrijf, is het geenszins een kerstdag. Het is een gewone, doordeweekse donderdag en ik heb een agenda vol met dingen die ‘moeten’. Vandaag heb ik ‘zo’n dag’. Een dag waarop ik heel veel heb gedaan, maar niet wat ik moest doen. Nuttige dingen, maar niet direct dingen die in die agenda stonden.

Met spoed …

‘Soms helpt niets om je te concentreren,’ zei José in haar blog Ik beloof niks, dan verwacht je ook niks. Precies. Dat bedoel ik. Het is een valkuil van het ondernemerschap, dat klopt. Maar er zijn er meer. Zo zat ik afgelopen maandag heel ontspannen te werken, ik had niet veel in de agenda, toen er een ‘spoedje’ op mijn pad kwam. Even snel iemand interviewen en dat direct uitwerken voor een persbericht dat gisteren klaar had moeten zijn. Een opdracht naar mijn hart. In ruim een uur was het geregeld, werd het persbericht goedgekeurd en kreeg de redactie de input die het nodig had. Ik kán het wel! Aan mijn (toekomstig) opdrachtgevers wil ik daarom de volgende tip geven:

Zeg nóóit, maar dan ook nóóit tegen mij dat iets geen haast heeft.

Effectief werken

Lapzwanzengedrag
Tijdens die fijne maandagavondwandeling …

Maar ja, alleen maar spoedjes is natuurlijk ook geen fijne manier van werken. Ik gaf al aan dat het een valkuil was, want wat er wél in die agenda stond die dag, dat was ’s avonds nog niet af. Want na die spoedopdracht kwam er spontaan iemand binnenlopen die een rondleiding wilde in het pand waarin ik mijn werkplek heb – sinds september een van mijn taken –  kwam mijn lieve schoonzus binnenlopen die er ook een flexplek heeft – te veel gekletst – en was het ineens tijd voor mijn afspraak bij de tandarts. Kortom: wat ik vóór dat spoedje al af had kunnen hebben, moest ik ’s avonds laat – na een fijne maandagavondwandeling – nog afmaken. Het is uiteraard weer allemaal gelukt, maar het had iets effectiever gekund.

Goed voornemen

Bestaat daar een cursus voor? Voor effectief ondernemen en het voorkomen van lapzwanzengedrag? Vast wel! Misschien moet ik mij en mijn onderneming zo’n cursus cadeau doen in 2018. Wat is dat? Een goed voornemen? Ik heb er nog één: in 2018 schrijf ik mijn volgende boek af. Dat brengt mij op het volgende: heb jij een goed voornemen voor 2018, José? Jouw antwoord op dit blog verschijnt immers op de eerste dag van 2018.

Ik houd het kort vandaag. Ik heb deze donderdagmiddag nog een drukke agenda. En u moet nu, op deze ‘kerstige’ maandag nog naar uw familie, naar een kerstfeestje, naar uw kerstcadeaus. Misschien moet u nog wel een heel diner in elkaar flansen?

Tjonge, begon ik dit verhaal niet met ‘niks moet, met Kerstmis?’


Bakker van WindenBakker van Winden is een ‘ouderwetse’ briefwisseling tussen José van Winden en Alice Bakker. De ‘penvriendinnen’ laten met liefde iedereen meegenieten van hun wel en wee. Bakker van Winden snijdt ze dik en bakt ze bruin!

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

Eén opmerking over 'Lapzwanzengedrag'

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: