Beslissende factor

Al uit eerdere blogs sijpelde een voorliefde voor spreekwoorden. Zo heb ik uitgebreid verhaald over gebakken lucht, heeft de veer en waar je die allemaal kunt steken voor inspiratie gezorgd en kun je nu lezen over hoe je op een verstandige manier je laatste troef uitspeelt.

De baas

Een troef is degene die boven de andere drie gaat. Het is de beslissende factor en het geheime wapen. Iets wat je inzet voor het grotere doel. Met troef kun je extra roem halen, slagen binnenslepen en je hebt er een sterke kaart mee. Dit is vaag als je niet van een spelletjes houdt, maar de gemiddelde klaverjasser kan mij nog prima volgen.

Uit de hoek

Als je nooit troef verzaakt, ben je overal op en bij. Heb je troef, dan heb je altijd wat achter de hand. Met veel troeven heb je doorslaggevende argumenten. Tot zover nog steeds helder, toch? Maar nu de spreekwoorden die minder positief uit de hoek komen. Geef je iemand troef, dan straf je diegene af of geef je hem zelfs een ‘knal voor zijn kop’. Speel je een hoge troef uit dan neem je grote risico’s. En wat dacht je van armoe troef?

Laat mij dan als geheime wapen maar mijn állerlaatste troef uitspelen. Wat stond er ook alweer in de songtekst van Slapen doen we morgen weer?

Vandaag grijp ik mijn kansen!


Margot
Foto: Margot Hoogenboom

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: