Appetijtelijk en petieterig

Palmbomen staan voor mij synoniem aan warme landen. Toch zijn er steeds meer palmen die het in ons klimaat ook best goed doen. Als we naar het weer van de afgelopen weken kijken, is dat wellicht niet zo vreemd. Hoewel? De palmen die ik in de Nederlandse tuinen tegenkom, zijn maar petieterig, vergeleken bij de exemplaren op de foto.

Olijfboom versus -struik

Op Facebook zag ik een post voorbijkomen over een enorme olijfboom. ‘Zo’n olijfboom wil ik ook wel,’ stond er als tekst bij. Uiteraard was de foto genomen in een vakantieoord, waar de temperaturen net even hoger zijn dan de onze. Zelfs in deze week! Een olijfboom van de betreffende grootte lijkt mij onmogelijk in ons klimaat. Wij volstaan maar weer met olijfstruikjes, waar hooguit een enkele olijf komt. Hoe zei ik dat ook alweer? O ja, petieterig!

Uitzondering

Een uitzondering op de regel is mijn vijgenstruik. Daar is nou werkelijk niks petieterig aan. Oké, ik geef eerlijk toe: niet alle vruchten worden rijp, maar de – toch niet inheemse – struik is enorm. Dat niet alles rijp wordt komt omdat onze zomer meestal ineens inkukelt, waardoor het laatste beetje zon dat nodig is voor het creëren van een rijpe vrucht net even gemist wordt. Tja, stond hij maar niet in een Nederlandse achtertuin! Maar tot die tijd, geniet ik over een paar weken dagelijks van een bergje vijgen. Die ene rijpe vijg die ik van de week ineens in mijn ooghoeken zag is al verorberd. Hoe hij smaakte?

Bijzonder appetijtelijk!


Margot
Foto: Margot Hoogenboom

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: