Eenzaam en alleen

Thuis werken als freelancer heeft voor- én nadelen. Je werkt in vertrouwde omgeving, wordt door niemand gestoord, kunt naar je eigen muziek luisteren, zet de verwarming zo hoog als je zelf wilt en kunt tussendoor wat klussen thuis doen. Als jij het raam open wilt hebben, doe je het raam open. Niemand die je stoort! Lekker alleen thuis werken klinkt natuurlijk positief, maar het woord eenzaamheid een stuk minder.

Niemand die jou iets oplegt

Wie begint met thuis werken, ziet uiteraard alleen de voordelen. Terwijl je aan het werk bent, draai je een wasje en als die klaar is, hang je het even aan de waslijn. Buiten natuurlijk, want als het gaat regenen, ben je er op tijd bij. Als het lunchtijd is, wandel je je eigen tuin in, het zonnetje in met je boterhammen. Blijft het lekker weer? Haal je de laptop erbij en ga je in de tuin verder met je werk, als je zin hebt in je korte broek. Niemand die jou vertelt wat de kantoorkledingvoorschriften zijn, hoe laat je moet beginnen of hoe lang je pauze mag nemen. En daar schuilt direct een gevaar: voor je het weet blijf je ’s morgens een uurtje langer in je bed liggen, sluit je je ogen in de tuin voor een middagdutje en moet je ’s avonds nog aan de slag omdat je werk nog niet af is. Had je dit vooraf zo bedacht?

Op je gemak aan de slag

Vooropgesteld: omdat je geen woon- werkverkeer hebt, hou je in het begin tijd over. Vanuit de douche stap je zo je kantoor in. Op je gemak ga je aan de slag en als je net lekker aan het werk bent, realiseer je je dat je de hele dag nog niet hebt gepraat. Hardop vraag je aan jezelf of je nog een kopje thee lust: thuis werken wordt eenzaam…

Met een beetje mazzel heb je een speciale ruimte voor je werk, met een ergonomische kantoorinrichting. Het kan natuurlijk zijn dat je aan de tafel in de woonkamer zit, waar je je boeltje elke avond opzij moet halen voor het diner met je gezin. Dat is in het begin niet vervelend. Je legt je spulletjes op een stapel en je gaat morgen weer verder. Maar als je werk écht nog niet af is, is het onhandig dat je alles steeds op moet ruimen. En hoewel je thuis ging werken uit kostenbesparing, ga je nadenken over een kantoorruimte. Weet je dat je bijvoorbeeld flexplekken kunt huren? Samen met andere freelancers deel je het kantoor en heb je ineens weer boeiende lunchgesprekken. Bovendien, niet onbelangrijk, put je ineens uit een nieuw netwerk en help je elkaar aan interessante opdrachten, waarmee je de huur van je kantoor snel terugverdient.

Altijd vrijheid én discipline

Nu is het niet zo dat je, als je ineens huurder bent van een kantoor, je weer elke dag naar kantoor móet. Flexplekken kun je bijvoorbeeld een dag in de week huren. Ben je toch even de deur uit, maar ben je niks verplicht. Met onze vrijheid, laptops en andere eenvoudig draagbare handige items als een handzame harde schijf, een tablet als ‘second screen’ en een koptelefoon voor de rust, kun je net zo gemakkelijk weer een dagje thuis werken. Zelfs op het strand, als je daar zin in hebt.

Thuis werken vergt de nodige discipline. Je moet jezelf een duwtje geven en het liefst op gezette tijden echt gaan zitten voor je werk. Het ligt er aan hoe druk je het hebt, je moet waken voor ‘oh, dat kan morgen wel’. Voor je het weet, is er ineens een grote opdracht binnen en heb je nog wat liggen wat je gisteren af had kunnen hebben. Of ben je bezig met het lezen van een blog van een freelancer. Nu je dat toch aan het doen bent, laat gerust een reactie achter…


Een blog die ik al enige tijd geleden schreef, toen ik nog geen flexplek had, maar vanuit mijn eigen woonkamer werkte. De redenen waarom ik ooit een oproep plaatste en nu bij BITS workspace werk, zijn er prima in verwoord én ik heb inmiddels ontdekt hoe dat in de praktijk gaat, dat netwerken met andere BITS’ers!

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: