KP13 | Held

Een voor een keilde ze ze woedend de vijver in.
‘Wat doe je?’ klonk het verschrikt.
‘Wat denk je dat ik doe?’ Carla snauwde. Ze zweeg even, voor ze eruit gooide: ‘Ik ben er klaar mee!’
‘Mag ik ze dan?’ Louis bukte bij de berg die ze nog te gaan had. ‘Ik kan ze goed gebruiken.’ Een voor een pakte hij euro’s,die hij snel in zijn jaszak stopte. ‘Zo goed verdient het onderwijs ook weer niet.’
‘Wat doe jíj?’ ineens klonk Carla verschrikt.
‘Neem deze dan,’ hij gaf haar een handje stenen. Ze probeerde het, maar het had niet hetzelfde effect als de platte munten.
‘Daar kan ik niet mee keilen,’ zei ze gefrustreerd. ‘Bovendien zijn ze van mij. Ik mag doen wat ik ermee wil.’ Ze sloeg zijn hand weg en voorkwam daarmee dat hij weer een stapeltje in zijn jaszak liet glijden.
‘Ben jij een held, met je geld?’
‘Zeg, meester. Ik ben niet een van je leerlingen.’
‘Het is de Week van het Geld, wist je dat? Ik ben de hele dag bezig met kinderen leren hoe ze met geld omgaan en jij keilt het zo het water in. Lekker spaarzaam.’
Ze zweeg. Voor hem reden om zijn betoog te vervolgen.
‘We doen een spaarchallenge. Nou, daar kun jij nog wat van leren.’
‘Ik heb lang genoeg gespaard,’ zei ze nukkig. ‘Geld maakt niet gelukkig, wist je dat? Met elke munt die ik wegsmijt,’ ze pakte een euro en liet hem kunstig op het water stuiteren, ‘voel ik mijn geluk toenemen. En dat is precies waar ik naar op zoek ben. Een portie geluk.’ Voor hij weer wat kon zeggen, vervolgde ze. ‘En als je érgens geluk moet kunnen vinden, is het in het Klaverpark. Kijk, hier!’ ze wees op een veldje klavers. ‘Zoek jij het klavertje vier? Of doe ik het? Ultiem geluk. Niet te vinden.’
Toen ze haar blik over de klavers liet glijden om er toch een te zoeken, greep hij zijn kans. Hij graaide al de overgebleven euro’s bij elkaar. Hij kon ze net op tijd allemaal in zijn zakken laten verdwijnen. Met een platte steen in zijn hand schiep hij de illusie dat hij ook niet gelukkig werd, van haar munten. ‘Je hebt gelijk,’ verzuchtte hij, zijn best doend om de steen net zo te laten stuiteren als de euro zojuist. ‘Het voelt héérlijk.’
Carla kwam tot bedaren. ‘Zeg?’ vroeg ze, terwijl ze haar arm om zijn schouder legde.
‘Gaat het wel goed met je?’
Louis fronste. Waar doelde ze op?
‘Mister Spaarzaam.’ Ze klopte op zijn volle jaszak. ‘We doen een spaarchallenge,’ aapte ze zijn zinnetje na.
Hij haalde onthutst zijn schouders op en wees op de bult. ‘Misschien heb ik voor vandaag genoeg gespaard.’ Hij maakte zich snel uit de voeten.
Carla pakte een platte steen en liet die op het water dansen en mompelde: ‘Held, met míjn geld.’
In de verte zag ze hem huppelen.

De Week van het Geld 2019 vindt plaats van 25 t/m 29 maart 2019. Het doel van deze themaweek is om kinderen te leren omgaan met geld.

Klaverpark

Het gebeurde in het Klaverpark, elke week een kort verhaal over hét leidmotief in elk van Alice’ verhalen. Geïnspireerd op een blog over het thema Natuur tijdens Boekenweek 2018. Zonder Klaverpark geen verhaal…

Lees ze allemaal!

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: