Freelancers verdienen vakantie(geld)

Vakantiegeld gebruik je voor vakantie. Een reclamekreet van een paar jaar geleden, waarbij je er direct zin in krijgt: zon, zee, ontspanning, een boek lezen … Veel mensen krijgen inderdaad rond mei, juni vakantiegeld uitgekeerd. Maar, daar moet je voor in loondienst zijn. Ben je freelancer, dan merk je niet veel van het extraatje in mei.

Natuurlijk kun je zelf sparen voor je vakantiegeld. Je zet elke maand iets opzij en zorgt ervoor dat er rond de vakantietijd een leuk bedrag voor je beschikbaar is. Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alle opdrachtgevers betalen op tijd, niet elke maand verdien je evenveel en niet elke onderneming heeft geld ‘over’. Uiteraard kun je als freelancer zelf bepalen of en wanneer je jezelf vakantiegeld uitkeert. Dat is een voordeel én kan een nadeel zijn. Ondernemen blijft altijd spannend.

Vakantie? Je verdient het!

Het fenomeen vakantiegeld is ooit bedacht voor arbeiders die er nodig eens tussenuit moesten. Dit idee is tegenwoordig wat achterhaald. Zelfs toen Nederland een aantal jaar in crisis zat, gingen veel mensen een aantal keer per jaar, al was het maar een paar dagen, op vakantie. Natuurlijk vind ik dat alle freelancers vakantie verdienen. Hoe je je vakantiegeld verdient, is aan jezelf.

Vrijheid omzetten in vakantie

Freelancen geeft een heleboel vrijheid. Het maakt ook dat je tijdig na moet denken wat je met je vakantieplannen wilt. Naast dat je niet standaard een extraatje krijgt, ben je simpelweg tijdelijk niet aan het werk als je op vakantie bent. Een freelancer moet zijn vakantiegeld daarom dubbel reserveren. Als je mazzel hebt, heb je elders in het jaar een extra grote opdracht. Wat je met deze opdracht meer verdient dan anders, kun je, als je dat wilt, helemaal reserveren voor je vakantie. Dat lukt niet altijd!

Opladen voor een nieuw jaar

Hoe je het went of keert, zo af en toe vakantie nemen is goed voor je. Even helemaal weg van je werk en aan andere dingen denken, maakt dat je je op kunt laden voor een nieuw werkjaar. Als je afhankelijk bent van tijdelijke opdrachten, kun je je werk echter niet helemaal loslaten. Door tijdens de vakantie zo af en toe je mail te checken voorkom je dat je leuke opdrachten voor na de vakantie misloopt. Tegelijk vrij nemen met je opdrachtgevers is nu eenmaal niet 100% realistisch …


Vandaag is mijn eerst werkdag na een weekje vakantie. Ik had het verdiend! Blog over freelancen en mijn ervaringen als ondernemer. Reacties zijn altijd leuk.

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: