Inspiratie, waar vind je die?

Het wordt me nogal eens gevraagd: waar haal je je inspiratie vandaan? Een lastige vraag, want haal ik dat eigenlijk ergens vandaan? Wat mij betreft werkt voor het schrijven van een boek maar één ding:

gewoon doen. Wie wacht op inspiratie kan wachten tot ‘ie een ons weegt. En ik kan je zeggen: dat duurt lang.

In ’n lijstje

Door van schrijven een project te maken met een deadline, komt er een boek. Tenminste: dat is bij mij het geval. Schrijven is niet iets waar ik tijd voor moet hebben, ik máák er tijd voor. In mijn agenda – die ik gebruik als to-dolijst – staat wat ik welke dag moet schrijven. Ik ben me er bewust van dat alles op die lijst doorgeschoven kan worden, maar dat is dan weer een kwestie van discipline. Opdrachten voor klanten kunnen ook niet eindeloos doorgeschoven worden.

Onder druk

Doelen stellen en deze ook behalen, klinkt eenvoudig, maar eerlijk is eerlijk, dat is het niet altijd. Soms heb je immers andere prioriteiten. In dat geval is het noodzakelijk de deadline keihard te maken. Onder druk presteren de meeste mensen het best.

Toch inspiratietips nodig?

  1. Kijk goed om je heen, alles wat in je omgeving gebeurt is voer voor een scène.
  2. Soms heb je even een zetje nodig, doe mee met schrijfwedstrijden, die hebben een thema én een harde deadline.
  3. Volg een schrijfworkshop, soms zet dit je net even op een ander spoor.
  4. Typ een voor jouw scène interessant zoekwoord in bij Pinterest of als je blanco bent: gooi storycubes en laat je inspireren door wat je ziet.
  5. Ga de stilte in: een rondje wandelen, douchen, stofzuigen, het kan allemaal helpen ruimte in je hoofd te maken voor nieuwe ideeën.

Gepubliceerd door Alice Bakker

Freelance inzetbaar als tekstschrijver voor blog, nieuwsbrief en tekst, maar ook als (web)redacteur of corrector van jouw tekst.

%d bloggers liken dit: