Workshop beeldend schrijven

Beeldend
schrijven

Een goed verhaal …

… is niet alleen woorden op papier: het is de wereld die de lezer in zich opneemt. Je moet de beschreven scène zien, vaak ook nog horen, en in sommige gevallen ruiken, voelen en zelfs proeven. Maar: daar moeten we niet in overdrijven. Te grootse sfeerbeschrijvingen maken dat de lezer afdwaalt.

Hoe gebruik je je zintuigen subtiel in een verhaal, welke werkwoorden zijn totaal nietszeggend en hoe moet je soms concreet benoemen wat je bedoelt? Ik leer je niet schrijven, ik leer je beeldend vertellen.

Reviews

“Ontzettend leuk om op deze manier met tekst bezig te zijn! Jouw benadering is origineel en heel beeldend. De workshop is goed opgebouwd en je creëert een veilige omgeving waarin je als deelnemer ‘durft’ te schrijven.” ~ Marianne, deelnemer april 2018

“Goed georganiseerd, verrassend hoe iedereen schrijft, veel te snel voorbij en heerlijke lunch” ~ Herma, deelnemer november 2018

“De opbouw is goed, bij oefening 3 merkte ik dat ik je tips al meenam” ~ Linda, deelnemer februari 2018

6 gedachten over “Workshop beeldend schrijven

 1. Zaterdag 24 november, Ik zou een workshop bij Alice gaan volgen, met lunch. Geen idee wat ik kon verwachten.Omdat ik al een schrijfcursus volg wist ik niet of dit anders zou zijn, of ik er wat aan zou hebben. Nou het was totaal anders en zo leuk ik heb veel geleerd en toch weer op een andere manier. Heel speels, wat ook inhield dat we veel hebben gelachen. De methodes om je creatieve denkproces op gang te brengen waren heel leuk. Ik hoop stiekem op een vervolg, ik wil nog een keer zo’n zaterdag.
  Herma

  Geliked door 1 persoon

 2. Oktober 2018 gaf ik de workshop Beeldend Schrijven in Alkmaar voor de schrijfgroep ‘Vrienden van het Schrijven N.H.’ Per mail ontving ik uitgebreide reviews, die me erg trots maken en te mooi zijn om niet te delen:

  In de Workshop Beeldend Schrijven op 20 oktober 2018 maakte ik kennis met Alice Bakker, Tekstschrijver. Bij aanvang van de schrijfoefening werd een klein memoschriftje uitgedeeld, om daarin korte teksten te schrijven via oefeningen. Na een voorgedragen verhaal daarin antwoorden te geven en daarbij gebruik te maken van de zintuigen; ruiken, zien, horen, voelen en proeven en zo in te gaan op de beelden die het opriep. Een uitdaging.
  Daarna volgde een zelfde oefening middels een aantal bloemen of kruiden. Bij de volgende oefening werd er dieper ingegaan op de opdracht middels een beeldende tekst. Veel tips in voordracht en weglaten van minst beeldende werkwoorden in de synoniemen.
  Een heel leerzame middag in omschrijven wat je ziet door creatief te denken. Alice is duidelijk, prikkelt de kijk op anders omschrijven, is een prettige lerares. Heeft verrassende oefeningen in tekst en woord. Fijne stem om over te brengen. Met haar kennis is het schrijven een andere belevenis. Ze leert je anders te kijken naar tekst of het onderwerp.
  ~
  Wat mij opviel was haar inzet om er echt iets leuks van te maken. Door een chocolaatje ga je vast beter schrijven, was dat niet iets met een stofje in de hersenen, serotonine? En van de door haar meegebrachte bloemen elk in een eigen vaas, werd je nog blijer, hetgeen je dan meteen mooi in woorden kon vertalen op papier. Papier dat al klaarlag in de vorm van een opschrijfboekje dat was voorbewerkt met – door haar – handgeschreven vragen. Wat een werk voor een groep van tien! We hebben gesnoven, geproefd, gekeken en geluisterd. Tot slot kregen we een handig hulpje: de elf minst beeldende werkwoorden en hun mogelijke synoniemen. Het was leuk de zintuigen aan te spreken en intussen was er een heel gezellige sfeer ontstaan. Hebben we daar ook een zintuig voor?
  ~
  Ik vond het leerzaam en merkte dat ik onopgemerkt veel overbodige woorden opschreef. De lijst woorden om te vermijden, zetten de puntjes weer op de i. De workshop was een goede injectie om alert te blijven.
  ~
  Het is alweer enige tijd geleden dus al te specifiek, de punten en komma’s zogezegd, zal ik niet zijn, maar in mijn herinnering was het een warme, gezellige bijeenkomst. De aankleding, het verzorgde eigen boekje, de bloemen die ook een functie hadden, allemaal prima. Leerzaam ook, maar dat was natuurlijk de bedoeling. Ik weet nog wel dat de workshop voor mijn gevoel voorbijvloog en dat ik best nog had willen doorgaan, en dat hoor je mij niet vaak zeggen….
  ~
  Beeldend schrijven werd met enthousiasme door Alice gegeven. Ze had de les goed voorbereid, we konden kiezen uit diverse vazen met een bloem of kruiden. Wat ruik, zie, hoor, voel en proef je? Onze zintuigen hebben we niet voor niets!
  We schreven onze waarnemingen in het boekje dat voor iedereen klaar lag. Ingrediënten genoeg om een beeldend verhaal te maken! Ook werden er dobbelstenen met afbeeldingen op tafel gegooid. De plaatjes op de stenen moesten het verhaaltje maken. Een uitdaging! Er werd voorgelezen uit een boek van Pepijn Lanen, een meester in het schrijven van beeldende verhalen.
  Het was een inspirerende middag! De koekjes en chocolaatjes van Alice kwamen goed van pas!
  ~
  Alice schotelde ons een goed voorbereide workshop voor. Een boekje lag voor iedereen klaar, waarin ze geschreven vragen had genoteerd in een mooi handschrift. Tevens had ze voor ons chocolaatjes meegebracht. Na een gedegen voorstelronde wist ze ons schrijversbrein te stimuleren door haar verhalen, de vazen verse bloemen en de voorbeelden hoe het beeldend schrijven wel en niet uit de verf komt. De sfeer was fantastisch. Jammer dat de tijd omvloog. Het mocht van mij nog langer duren.
  ~
  We kregen van haar een klein boekje waarin we onze oefeningen op konden schrijven. De eerste oefening was het luisteren naar een verhaaltje, dat Alice voorlas. Daarna werd ons verzocht om een aantal vragen te beantwoorden, die betrekking hadden op zintuiglijke waarneming en dit in het boekje op te schrijven.
  Bij de tweede oefening kregen we een plant of bloem en werden we verzocht om dezelfde vragen als bij de eerste oefening te beantwoorden en in het boekje op te schrijven. Bij de derde oefening kregen we de opdracht om onze bloem of plant beeldend te beschrijven. Daarna gaf zij ons een lijst met de elf minst beeldende werkwoorden in synoniemen.
  Bij de vierde oefening werden we verzocht om creatief te denken en te omschrijven wat je ziet. In het boekje stond een deel van een zin. Wij mochten het verhaal verder af maken. Er werd daarbij gebruik gemaakt van story cubes, dobbelstenen met afbeeldingen erop. Bij de laatste oefening moesten wij een interpretatie geven van wat wij zagen op de story cubes. Het verhaal begon met de zin: Vandaag is de grote dag… Het was een geslaagde en leerzame middag.

  Like

 3. Zaterdag 21 april heb ik een workshop beeldend schrijven gevolgd bij Alice Bakker. Het was gezellig, laagdrempelig en ontzettend leerzaam! Ik kan het iedereen aanraden. Ook leuk om cadeau te doen! Interessant voor jong, oud, man, vrouw, ervaren en onervaren schrijvers.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een heerlijke proeverij van woorden deze workshop van Alice! Een aanrader! Korte duidelijke oefeningen die je laten zien hoe iets pakkend te omschrijven. En het mooie, je hoeft echt geen schrijftalent te bezitten. Enthousiasme alleen is al genoeg. Verbaas jezelf!
  Ik wacht op een vervolg.
  Yvon

  Geliked door 1 persoon

Leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s