Schrijven kun je leren

In het aanbod van In Woordenland de komende tijd twee cursussen; schrijfcafé in Roelofarendsveen en de workshop perspectief en verteller in Zwaag (bij Hoorn). Voor beide onderdelen geldt: je krijgt een bak feedback; nooit bedoeld als kritiek, alleen maar om je teksten en verhalen sterker te maken.

Overigens; niet alleen schrijven kun je leren; ook doceren kun je leren. Wie mij tien jaar geleden had gezegd dat ik nog eens zou genieten van ‘voor de klas staan’ had ik waarschijnlijk meewarig aangekeken. Voor mensen die mij nog van school kennen: verlegen zijn is iets van toen. Inmiddels heb ik een goed verhaal! Laat ik beginnen met je te vertellen wat In Woordenland precies aanbiedt:


Samen maken wij je tekst sterker – Zwaag

Samen met mijn workshop Perspectief en verteller krijg je van Elly Godijn de workshop Maak je tekst sterker. Een compleet verzorgde dag met koffie, thee, lekkers en een lunch. Wil jij meer doen met je talent, maar weet je even niet hoe? Wij halen je handen uit je haar!

Locatie: Godijn Publishing | De Factorij 45K | Zwaag
Schrijfinspirator: Bakker & Godijn
zaterdag 21 januari 9.30 – 16.00
€75 (of €79,99 inclusief de novelle Angela & Emma Weerzien)


Schrijfcafé – Roelofarendsveen

Vanaf januari 2023 komen we een avond per maand bij elkaar. Elk niveau is hier welkom, als je maar van schrijven houdt. Tijdens het maandelijkse schrijfcafé bespreken we wat je geschreven hebt en krijg je van elke deelnemer leerzame feedback. De bedoeling is dat iedereen, ook de docent, groeit als schrijver. En natuurijk dat je een leuke avond hebt.

Het schrijfcafé is een maandelijks uitje voor iedereen die:

 • meer wil schrijven maar een zetje nodig heeft.
 • geschreven verhalen naar een hoger niveau wil brengen.
 • wil weten hoe je een verhaal schrijft.
 • zin heeft in een nieuwe hobby.
 • van schrijven houdt en tegen een beetje feedback kan.

Bij het schrijfcafé ontmoet je gelijkgestemden: mensen die het helemaal niet raar vinden om over schrijven, boeken en verhalen te praten. Interesse? In januari gaat er een nieuwe groep van start!

Locatie: Tech Campus de School | Schoolbaan 1 | Roelofarendsveen
Schrijfinspirator: Alice Bakker
vanaf januari 2023 op een nader te bepalen avond – 19.30 – 21.30 uur
€15 per maand of €135 per jaar.

Aanmelden

De portier

Afgelopen zaterdag was ik als organiserende helpende hand aanwezig bij het schrijfevent voor lezers en schrijvers Vlaams Fruit in Antwerpen. Een van mijn taken was de gasten welkom heten bij de voordeur. Maar omdat er op de bovenverdieping van het kleine theater een auditie gaande was, was ik ook ineens de portier voor een Vlaamse filmproductie.

Boeklancering

‘Wat doen jullie hier vandaag,’ vroeg een van hun crewleden. Ik vertelde trots over een Nederlandse uitgever die zes boeken lanceerde die dag, van vooral Vlaamse auteurs. Dat we daarom een leuk feestje hadden in de theaterzaal. Of het een beetje bekende auteurs waren? Misschien wel, zei ik, doelend op mijn Vlaamse collega’s. En toevallig lanceer ik als Nederlander ook vandaag in België, vulde ik enigszins opschepperig aan. Of het mijn eerste boek was? Nee, mijn achtste. Grote ogen keken mij verwonderd aan. Acht boeken bij een echte uitgeverij? Dan moest ik toch wel een grote schrijver zijn! In al mijn bescheidenheid zei ik snel dat niet veel mensen in Antwerpen mij zullen kennen.

Doe normaal!

Natuurlijk weet ik best dat ik geen beginner meer ben. Maar dat realiseer ik me niet vaak. Omdat ik graag met twee voeten op de grond blijf. Omdat schrijven vooral hard en eenzaam werken is. En omdat ik niet alleen in Antwerpen niet veel bekendheid geniet: ook in Nederland heeft maar een heel klein deel van de bevolking een beeld bij mijn naam. Geen enkel probleem. Doe maar gewoon. Gek genoeg. In te huren als portier. Of als echte schrijver.


H4C | De laatste in de rij

Young Adult (15+) | 2022 | Verschenen 19-11-2022

De vijftienjarige Anna voelt zich onnozel, in vergelijking tot haar vriendinnen. Altijd is zij de laatste die iets nieuws ontdekt. Ook Olivier van zestien is zo groen als gras, al zegt hij het zelf. Er is iemand die hem wereldwijs kan maken, maar is diegene voor hem bereikbaar?

En ik? Ik ben altijd de laatste in de rij … 

Paperback | ISBN 978-94-6464059-5 | €16,50
E-boek | ISBN 978-94-6464-060-1 | €4,99
Godijn Publishing

Verschijnt deze maand!

In Kaag en Braassem, lokaal in de Randstad

Als ondernemer moet je reflecteren, zo eens in de zoveel tijd. Waar ben je goed in, wat wil je en wie zijn je klanten? Toen ik vandaag een paar pagina’s op deze website onder de loep nam, wist ik het weer: ik ben goed in lokaal.

Zonder mijn landelijke klanten tekort te doen: het grootste deel van mijn werk speelt zich af in de gemeente waar ik woon. Ik schrijf voor een lokaal tijdschrift, ben redacteur voor de lokale promotievereniging, blog voor plaatselijke ondernemers en spreek daarom vooral mensen uit de buurt. Natuurlijk, dagelijks verleg ik de grenzen voor mijn klanten in de rest van het land, stel dat ik vastroest! Maar de omgeving van Kaag en Braassem? Die bevalt mij wel.

Wat van ver komt is lekker?

Voor het tijdschrift Hier! in de regio sprak ik onlangs iemand een paar dorpen verderop die recent voor zichzelf begonnen is als meubelstoffeerder. Iets wat ze zei inspireerde me, hoewel ik de letterlijke context ben vergeten. Het was haar moeders versteende uitdrukking over lokaal besteden. Het is fijn dat we ons daar steeds meer van bewust zijn en ik besloot alleen al daarom dat ze van een versleten erfstuk binnenkort weer een blikvanger mag maken.

De grootse actie ‘steun je boekhandel’ maakte landelijk duidelijk dat we ze nodig hebben, de durfals met een bedrijf in je eigen dorp. Hoewel ik zelf nauwelijks boeken koop (misschien ongeloofwaardig voor de veellezer die ik ben), zou ik niet zonder de mijne kunnen. Alleen al omdat mijn oeuvre er ligt. Vandaar dat ik ‘onze Joris’ nog steeds steun met een button op mijn pagina: koop lokaal, ook online. En wil je makkelijk vanaf je eigen bank? Steun dan in elk geval míjn lokale boekhandel. Wat van ver komt, mag dan lekker zijn; dicht bij mijn huis heeft het ook!

Bonus!

De pagina die ik onder de loep nam en die mij bracht tot het schrijven van deze blog, licht ik als bonus graag voor je uit. Alleen al omdat je hierop en beetje kunt meegenieten van de parels in mijn buurt. En mocht je je afvragen of dit verhaal een moraal heeft? Ik heb een tekstbureau in Kaag en Braassem: lokaal én in de Randstad. Altijd benieuwd naar wat ik voor ondernemers uit de (wijde) omgeving kan betekenen. Kennismaken bij een kop thee op een van de hotspots van Roelofarendsveen? Kom eens langs, In Woordenland!

📸 Teun Bakker

Ik heb een clubje opgericht …

… voor mensen met een leuk geschrift en dat ben jij 🎶

Natuurlijk, zo gaat het lied niet. Maar heb jij een leuk geschrift? Dan zoek ik je wel. Voor het schrijfcafé. In januari gaan we weer van start. Doe je mee?

Het schrijfcafé is een leuk uitje voor de (nieuwe) schrijver die:

📌 meer wil schrijven maar een zetje nodig heeft.
📌 geschreven verhalen naar een hoger niveau wil brengen.
📌 wil weten hoe je een verhaal schrijft.
📌 zin heeft in een nieuwe hobby.
📌 van schrijven houdt en tegen een beetje feedback kan.
📌 gelijkgestemden wil ontmoeten en ook nog eens iets op wil steken.

Bij het schrijfcafé bespreken we het verhaal dat je vooraf instuurt. Jij leest het hardop voor, alle deelnemers aan het schrijfcafé geven feedback. Geen kritiek of commentaar, maar leerzame feedback waardoor je volgende verhaal nóg beter wordt.

Maandelijks komen we vanaf januari 2023 bijeen op een nader te bepalen avond (je hebt nog inspraak). Aanmelden kan alvast.

🎶 Je hoort erbij, je hoort erbij 🎶

Daar valt niet mee te spotten!

‘Jij bent soms erg strikt in deadlines,’ kreeg ik laatst te horen. Logisch, dacht ik: een deadline is toch een slotdatum, de uiterste dag dat je iets inlevert? Daar valt niet mee te spotten!

Kun je té strikt zijn in deadlines? Ik denk het niet. Voor mij schept het in elk geval een hoop duidelijkheid. Ik heb het al vaker gezegd: zeg tegen mij nooit dat het niet uitmaakt wanneer iets klaar is. Er is dan geen enkele noodzaak om eraan te beginnen. Toch denk ik dat ik genoeg doorzettingsvermogen heb om elke opdracht in korte tijd af te ronden. Immers: schrijvers zonder discipline publiceren geen boeken!

De afgelopen tijd waren er nogal wat deadlines waardoor ik direct in de valkuil trapte die veel ondernemers moeilijk over het hoofd zien. Ik vergat te bloggen! Voor mijn opdrachtgevers vergeet ik dat nooit. Immers: ik heb een deadline en daar val niet mee te … Juist!

Hoog tijd …

… om jullie even bij te praten!

 • Ik volg nog steeds de Meesterproef bij Querido. Een supertoffe cursus die wel van mij vraagt dat ik voor de deadline schrijfwerk oplever, lees wat mijn mede-cursisten schrijven, daar een mening over vorm én om de week een middag gekluisterd zit aan Zoom. Daarentegen levert het mij enorm veel op: inspiratie, op koers blijven en willen presteren. En daar krijg ik een berg energie van.

 • Binnenkort verschijnt ‘De laatste in de rij’, deel 2 van de H4C-serie over een havoklas op het Klaverlandcollege. In dit deel staan Olivier en Anna centraal, twee klasgenoten die het gevoel hebben altijd de laatste te zijn die iets ontdekken. Een gevoel dat veel jongeren van die leeftijd hebben, ik herken het zelf ook nog wel. De redacteur noemde het een “ontzettend tof verhaal” en daar kan ik weer even op teren! Met veel plezier ben ik bezig aan de laatste correcties. Ik hoop dat ik jullie binnenkort de cover mag laten zien!

 • Gisteren hoorde ik hoeveel bibliotheken Ontdek jij wie ik ben? aangekocht hebben. Ik had al hoge verwachtingen, want de Biblion-recensie – waar de aankoop vanaf hangt – was lekker positief. Mijn verwachting werd overtroffen! Dus ben jij een bieb-lezer? Reserveer het boekje alvast, binnenkort is het bij heel veel bibliotheken beschikbaar. Ze zijn onderweg!

 • Afgelopen dinsdag mocht ik in het kader van Ontmoeten en Verbinden bij bibliotheek Rijn en Venen voorlezen voor 55+. Ik las voor uit Angela & Emma Weerzien. Wat een energie kreeg ik daarvan! Ik las hoofdstukken uit naam van Angela voor en had de deelnemers zo nieuwsgierig gemaakt, dat een groot deel met een boek naar huis ging. Zoals een van de hen zei: “Kom maar op. Ik wil ook weleens lezen wat die Emma te vertellen heeft”. Dit doe ik met liefde elders nog een keer, dus mocht je dit lezen en toevallig medewerker bij een bibliotheek of boekhandel zijn …

 • Deze week verhuis ik met mijn bureau naar een tijdelijk onderkomen omdat het pand waar ik nu zit extreem in verbouwing zit; wat steeds meer overlast geeft. Als coördinator van de flexwerkers ben ik druk met de belangrijke randzaken: de kopjes, de voorraad en het koffieapparaat bijvoorbeeld. En mijn eigen spullen, na ruim vijf jaar is je bureau toch een verzamelplaats van rommel geworden. Eind december verhuis ik nog een keer, naar een supertoffe plek bij Tech Campus De School. Daar blijf ik!

Niet om het een of ander, maar ik ga weer aan het werk. Ik heb namelijk nog voor mijn opdrachtgevers een paar deadlines te halen deze week. En daar valt … Dat dus.

Liefs, Alice

Samen maken wij je tekst sterker

Wegens succes gaan we in de herhaling! Samen met uitgever Elly Godijn organiseer ik wederom een workshopdag op zaterdag 21 januari in Zwaag, bij Hoorn. We zorgen voor goede koffie en thee en ook nog eens een prima lunch. Tussendoor krijg je van ons twee workshops:

 • Perspectief en verteller
 • Maak je tekst sterker

Een uitgelezen dag voor alle schrijvers die meer willen met hun talent en met de handen in het haar zitten. Met, mocht je dat willen, een extraatje: pitch je manuscript bij een uitgever!

Samen maken wij je tekst of verhaal sterker.


Locatie: Godijn Publishing | De Factorij 45K | Zwaag
Schrijfinspirator: Bakker & Godijn
zaterdag 21 januari 9.30 – 16.00

Workshop: €75 (of €79,99 inclusief de novelle Angela & Emma,Weerzien)
Inclusief koffie/thee & lunch. Neem pen en papier mee
Voor meer informatie: info@godijnpublishing.nl


Workshops

 • Bakker: Perspectief en verteller | Uit welk perspectief schrijf je, wat is een alwetende verteller en hoe ga je schrijftechnisch om met perspectief? Aan de hand van een ingestuurd fragment werken we aan het verbeteren van je schrijfvaardigheid.
 • Godijn: Maak je tekst sterker | Aan de hand van ingestuurde fragmenten gaan we oefeningen doen waarmee je je tekst sterker kunt maken. Input: perspectieven, zintuigen en emoties.

Programma

9.30 | inloop met koffie/thee en iets lekkers
10.00 – 12.15 | workshop I
12.30 | lunch
13.00 – 15.15 | workshop II
15.15 | afsluiting met koffie & thee + vragenrondje

Over ons

Alice Bakker (redacteur en auteur van o.a. “Ze zien mij niet”) en Elly Godijn (uitgever, redacteur en auteur van o.a. “Blauw Gras”) vormen tevens het schrijversduo Bakker & Godijn, samen schreven zij in de Angela & Emma serie de intro novelle “Weerzien” en de roman “Ontsluierd”.

7 redenen waarom ik jouw blogger ben

De strijd tussen beeld en tekst is eeuwig. Het zijn net twee broers; ze kunnen soms niet met en soms niet zonder elkaar. Een goede foto kan inderdaad meer zeggen dan duizend woorden, maar als jij je expertise over wil brengen op je potentiële klanten, heb je vaak ook een stukje tekst nodig. Het kan zijn dat ik je al overtuigd heb, maar laat ik er nog een schepje bovenop doen: 7 redenen waarom ik jouw blogger ben!

1- Je zit vol verhalen over je vakgebied, maar bent niet zo goed om het verhalend over te brengen. Laat dat nu mijn sterke kant zijn.

2- Je neemt de communicatie naar potentiële klanten serieus en wil deze graag bereiken, maar hebt eenvoudigweg geen tijd om ervoor te gaan zitten. In mijn agenda past nog wel een maandelijkse, tweewekelijkse of wekelijkse blog.

3- Je onderneemt graag, bent goed in wat je doet en doet het liefst alleen waar je van houdt. De minder leuke dingen besteed je uit aan iemand die dáár juist weer van geniet.

4- Nadenken over blogonderwerpen betekent nadenken over je vakgebied. Een valkuil bij ondernemen is achteroverleunen. Als je voor mij een lijstje opstelt, zit je rechtop en scherp je gelijk je geest.

5- Je neemt je voor te bloggen, maar voor je het weet staat er alleen maar oud nieuws op je blog. Je koopt bij mij niet alleen blogs, ook punctualiteit. Ik houd bij wanneer het tijd is voor een nieuwe blog.

6- Ik doe niet aan een writersblock, sterker nog: daar geloof ik niet in. Waarom zelf worstelen als bij mij de woorden onophoudelijk stromen?

7- Misschien blog je liever zelf? Dat snap ik, jij bent de specialist. Misschien kan ik je helpen door de blog te redigeren en er een verhalend sausje over te gooien. Hoe gezelliger de blog, hoe groter de kans dat jouw potentiële klant doorleest.

Ons best bewaarde geheim? Uiteraard staat jouw eigen naam onder de blog die ik voor jou schrijf. Op zoek naar een tekstschrijver? Kom eens langs, In Woordenland!

**** ‘Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen’

En nog een recensie vandaag. Deze valt echt in de categorie “hier doe ik het voor”. Iemand die anoniem wil blijven las Ze Zien Mij Niet en plaatste een recensie op de website ikvindlezennietleuk.nl. Wie mij langer kent, weet dat ik niet alleen voor lezers schrijf, ik probeer ook niet-lezers te boeien.

Hoe tof, dat er een website bestaat voor mensen die lezen niet leuk vinden. Dat je daar tips vandaan haalt omdat je nu eenmaal toch soms een boek moet pakken. Moet, ja. Dat maakt het zo ingewikkeld voor niet-lezers. Het moet.

De recensie is aan de hand van een vragenlijst opgesteld en op de vraag: voor wie zou dit een leuk boek zijn? antwoordt Anoniem: voor mensen die van spanning houden en van ontrafelen.

Wil je het boek nog een keer lezen?

Ik wil het boek misschien nog een keer lezen,
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen

Anoniem (10-12 jaar) maakt mijn dag met deze recensie. Benieuwd naar de hele vragenlijst? Je kunt hem hier vinden.

Ze zien mij niet
Paperback | ISBN 9789492115898 | €15,50
Luisterboek | ISBN 9789462553194 | €9,99
E-boek | ISBN 9789493157781| €4,99
Uitgeverij Godijn Publishing

*** Lekker voor tussendoor!

Verhip! Ik loop achter. Lekker ouderwets woord, verhip. Gebruikt iemand dat nog?

Twee recensies die onlangs op Instagram verschenen. Omdat de sterren gelijk waren, combineer ik ze lekker. Cynthia: ‘Door de korte hoofdstukken en de afwisseling van personages leest het verhaal makkelijk en vlieg je er doorheen. Ik vond het wel verrassend wie “Hij” is, die had ik niet aan zien komen.’ Sylvie: ‘Verschillende mensen lijken verdacht, dus dat steekt goed in elkaar.’

‘Leuk en luchtig verhaal voor tussendoor.’

 

Cynthia – wat_lees_ik en Sylvie – sylvieleest

De recensies van Sylvie en Cynthia helemaal lezen? Dat kan op Hebban, waar je overigens zelf ook recensies op achter kunt laten, graag zelfs!


Ontdek jij wie ik ben is verschenen bij Godijn Publishing. Het is een Godijntje, een stoere kleine roman, een novelle in zakformaat (11,7×16,8). Voor €10,99 verkrijgbaar bij je lokale boekhandel.

%d bloggers liken dit: